Alles wat we als mens kunnen zien, horen, ruiken en voelen kan moderne techniek beter, nauwkeuriger en sneller. Voor de wereldwijde productie van voedsel biedt dit mogelijkheden om met minder grondstoffen duurzamer en meer te produceren. Track32, een innovatief bedrijf in Regio Foodvalley, maakt bijvoorbeeld gewasbescherming overbodig door camerabeelden met behulp van kunstmatige intelligentie onkruid te laten herkennen. ICT Campus ondersteunt hen met het leggen van waardevolle contacten, de ontwikkeling van schaalbare producten en het vinden van nieuwe uitdagende vraagstukken.
Onkruidherkenning en het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen
Door sensoren en camera’s zien we de wereld om ons heen steeds beter. Met kunstmatige intelligentie kunnen we beelden en metingen heel snel omzetten in informatie waarmee machines en robots direct aangestuurd kunnen worden. Track32 houdt zich bezig met deze moderne technieken, zoals in een van hun projecten waar landbouwmachines voorzien van mobiele camera’s onkruid leren herkennen. De machine kan daarmee het verschil zien tussen het te telen gewas en een eventueel onkruid. Het onkruid kan automatisch met dezelfde machine verwijderd worden. Dit maakt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen overbodig. Niet alleen duurzamer en beter voor het milieu, maar dit verlaagt ook de kosten voor de boer.
Dezelfde techniek maakt het ook mogelijk om ziektes of plagen in teelten te ontdekken. Of om razendsnel afwijkingen in producten op te sporen bij de verwerking of sortering van een oogst. Verkleuring in aardappelen, schimmels op bessen of steeltjes aan sperziebonen worden met camera’s herkend en automatisch uit de sorteerlijnen verwijderd.
“We willen kunstmatige intelligentie toegankelijker maken voor iedere organisatie, door te laten zien wat de praktische mogelijkheden zijn van deze moderne techniek. Daarnaast dragen we met onze projecten in de landbouw bij aan de verduurzaming van onze voedselproductie”, Joris IJsselmuiden en Simon Schimmel, oprichters van Track32”
ICT Campus draagt bij aan voedselzekerheid
Met de ondersteuning van deze cross-over dragen we als ICT Campus bij aan de wereldwijde uitdagingen die er liggen op het gebied van voedselzekerheid. De uitdagingen die we als maatschappij hebben zijn complex en vragen een integrale aanpak. Daarbij geloven wij erin dat je technologie in actie kunt zetten voor plant, dier, voedsel en leefomgeving. ICT Campus legt verbindingen en helpt innovatie versnellen.
Vanuit ICT Campus maken wij ons sterk voor de inzet van technologie op het domein van agro, voedsel en milieu en we helpen met de vertaling van vraagstukken en het vinden van partners en oplossingen. Heb jij ook een vraagstuk, wil je graag meer weten over dit verhaal of wil je op een andere wijze betrokken raken, neem dan hier contact met ons op.