Dat ICT Campus voor alle ondernemers interessant is, wel of niet actief in ICT, blijkt uit de samenwerking tussen SanoRice en TechTron. De twee Veenendaalse bedrijven noemen het zelf een partnership om een boek over te schrijven. Het begon al in 1987 toen de oprichter van SanoRice aan TechTron vroeg: ‘kun jij mij helpen bij het maken van rijstwafels?’ Tegenwoordig mag de vraagsteller zich wereldwijd marktleider noemen.

Blik op de toekomst

De twee werken constant aan een zo efficiënt, veilig en duurzaam mogelijk productieproces. TechTron houdt zich dan vooral bezig met de besturing van processen en de koppeling met het ERP-systeem van SanoRice. Een mooi voorbeeld is de nieuwe fabriek in Veenendaal. Ton van Voorthuijsen, directeur van SanoRice: “We richten de nieuwe fabriek in met het oog op de toekomst. Welke functionaliteiten komen er nog bij? Daar houden we rekening mee in het aanvankelijke ontwerp. Als de fabriek er klaar voor is, schalen we de techniek makkelijk bij.” Rob Stoffer, directeur TechTron: “Doordat we echt partners zijn, kunnen we dit realiseren. We vonden elkaar in de ambitie en gezamenlijke toekomstvisie op techniek.”

Verbeteren dankzij inzicht

Andere voordelen van de samenwerking zitten in de besturing van de processen. Zo koopt SanoRice in sommige gevallen geen hele machines, maar losse componenten. TechTron verbindt alles via één centraal besturingssysteem te bedienen via touchscreens. “Hierdoor kan een operator overal werken, omdat hij het systeem kent en alle belangrijke informatie over het productieproces centraal krijgt.”, aldus Rob Stoffer. De fabrieken in België en Italië zijn volgens dezelfde principes ingericht. Zo kan men alle resultaten in Veenendaal uitlezen en kan TechTron op afstand support verlenen en storingen oplossen.

Gezamenlijke aanpak

Rob Stoffer, directeur van TechTron ziet de meerwaarde van ICT Campus. “De ICT Campus helpt ons om in contact met andere ondernemers te komen. Ook komen we erachter of onze vragen ook leven bij andere ondernemers. We weten elkaar beter te vinden en gaan gezamenlijk oplossingen realiseren. Dat gaat – vanzelfsprekend – veel verder dan alleen ICT!”

 

Netwerk

Ton van Voorthuijsen is directeur bij SanoRice. Hij ziet de ICT Campus als een kennisnetwerk: “Het is leerzaam en noodzakelijk om innovaties op de voet te blijven volgen. We willen weten wat er te koop is en wat de nieuwste toepassingen zijn. Het netwerk rondom ICT Campus helpt om van elkaar te leren en scherp te blijven.”

 

 

Andere succesverhalen