ICT Campus heeft veel ambities binnen de Regio Foodvalley, waarvan een belangrijke ambitie die van een innovatief ICT-klimaat met crossovers binnen Food, Health en Tech is. Het projectidee van Wageningen University & Research en VitalHealth Solutions is een perfect voorbeeld van zo’n innovatief crossover-project.

Doel

WUR en VitalHealth Solutions willen hun krachten bundelen om door middel van gepersonaliseerd voedingsadvies en eHealth toepassingen het leven van mensen met een gezondheidsvraag te verbeteren. Dankzij het project kunnen er uiteindelijk meer mensen langer zelfstandig thuis wonen: het uiteindelijke doel van Liesbeth Luijendijk, programmamanager bij WUR, en Mark van der Meijden, accountmanager bij VitalHealth Solutions.

Verbetering levenskwaliteit

“Via ICT Campus zijn wij bij elkaar gebracht. We zijn allebei maatschappelijk gedreven en met voeding bezig. Een logische stap voor ons was om de voedingskennis vanuit Wageningen UR te combineren met de digitale omgeving van VitalHealth ”, aldus Luijendijk. “Op deze manier wordt voeding een onderdeel van eHealth . Door verschillende stakeholders in deze digitale omgeving te laten samenwerken, denk bijvoorbeeld aan de huisarts, een diëtist, psycholoog en een lokale supermarkt die op maat samengestelde voeding kan leveren, kan dit kunnen leiden tot een verbetering van de kwaliteit van leven”.

Zelfmanagement

VitalHealth ontwikkelt e-Vita: een online platform voor zelfmanagement in de zorg. “De basis van dit platform wordt ten behoeve van dit project verder uitgewerkt zodat het voor de patiënt en de organisaties makkelijker wordt om  informatie te delen en in contact te blijven met elkaar. Zo kunnen huisarts, diëtist, fysiotherapeut en alles wat de patiënt nodig heeft bij elkaar kunnen komen in een online omgeving, ondersteunt met gepersonaliseerd voedingsdvies”, aldus van der Meijden. “De patiënt kan ten alle tijden participeren met behulp van een een app of website. Het resultaat is dat de zorg meetbaarder wordt en de ervaringen van de patiënt op de voorgrond komen te staan”.

Living lab
Het project zal eerst getest worden onder Veenendaalse ouderen. “Veenendaal wordt onze ‘living lab’, onze proeftuin. Hier zullen we onderzoeken of de levenskwaliteit onder ouderen inderdaad verbetert met behulp van onze eHealth toepassingen. Als het project in Veenendaal een succes is, kunnen wij onze bevindingen ook implementeren in andere steden”.

Studenten

Zodra het project meer vorm begint te krijgen na het eind van de verkenningsfase (gemarkeerd door een workshop in januari), zullen ook studenten van Christelijke Hogeschool Ede bij het project betrokken worden. Deze zullen een ondersteunende rol hebben.

Toekomstplannen

En na dit project? “Nieuwe projecten beginnen!”, vertelt een enthousiaste Luijendijk. “Ik zou graag meer projecten willen starten op het raakvlak Food, Health & Tech. Er zijn zoveel kansen om de keten te verduurzamen en mensen gezonder te maken. Mooi om te zien dat de kracht van digitalisering zo ingezet kan worden ”.

Andere succesverhalen