De uitdagingen voor voldoende, duurzaam geproduceerd en vers voedsel zijn groot. Eén daarvan is ruimtegebrek, want er is ook veel ruimte nodig om te wonen, energie op te wekken en te recreëren. Vertical farming biedt uitkomst: telen onder lampen (ledverlichting), waardoor groente in lagen kan groeien. Dit geeft ruimte aan meer planten per vierkante meter. Het bedrijf Farmvent uit Wageningen heeft deze teelttechniek verder uitgebouwd tot een zelfstandige teelt- en verkoopautomaat. ICT Campus ondersteunt hen met het leggen van waardevolle contacten, de ontwikkeling van het producten en het vinden van nieuwe toepassingen.

Planten kweken in een kast

De verticale plantenteelt maakt gebruik van speciale ledverlichting die precies de juiste hoeveelheid licht produceert, waarmee het zorgt voor de optimale groei van de planten. Het is daardoor energiezuinig en niet meer afhankelijk van de zon. Dit maakt het mogelijk om gewassen te laten groeien op plaatsen waar minder of geen licht komt. Vanwege de verticale opbouw is deze groeiwijze daarnaast populair in stedelijke gebieden, zodat ook hier verse en duurzame producten dicht bij de consument zijn.

Nikolaos Alfieris, oprichter van Farmvent, ontwikkelde binnen zijn bedrijf een machine waarin planten op water kunnen groeien, ook wel hydrocultuur genoemd. Doordat het een volledig geautomatiseerde en gecontroleerde omgeving is kan exact gestuurd worden op de stoffen die de planten nodig hebben in iedere fase van hun groei. Omdat het systeem gesloten is hebben ziektes en plagen ook minder kans en kan er zonder chemische middelen gewerkt worden.

“Door een combinatie van sensoren, data science en zelflerende modellen kunnen we meer en versere planten laten groeien met minder grondstoffen”, Nikolaos Alfieris, oprichter van Farmvent.

Kleinschalig en vers

De machine, die bovendien zelf kan oogsten en verkopen, maakt het door de beperkte oppervlakte mogelijk voor consumenten om verse kruiden in supermarkten of kantines te kopen. De machine oogst pas bij een verkoop, waardoor er geen verspilling plaatsvindt.

ICT Campus draagt bij aan voedselzekerheid

Met de ondersteuning van deze crossover dragen we als ICT Campus bij aan de wereldwijde uitdagingen die er liggen op het gebied van voedselzekerheid. De uitdagingen die we als maatschappij hebben zijn complex en vragen een integrale aanpak. Daarbij geloven wij erin dat je technologie in actie kunt zetten voor plant, dier, voedsel en leefomgeving. ICT Campus legt verbindingen en helpt innovatie versnellen.

Vanuit ICT Campus maken wij ons sterk voor de inzet van technologie op het domein van agro, voedsel en milieu en we helpen met de vertaling van vraagstukken en het vinden van partners en oplossingen. Heb jij ook een vraagstuk, wil je graag meer weten over dit verhaal of wil je op een andere wijze betrokken raken, neem dan hier contact met ons op.

Andere succesverhalen