ICT Campus ziet graag de volgende generatie opgroeien met een volwaardige set vaardigheden op het gebied van ICT. Om dit te stimuleren is er een E-coach cursus aan de Christelijke Hogeschool Ede in het leven geroepen voor leerkrachten van het basisonderwijs. Erik van den Heuvel, leerkracht en ICT-coördinator op de Engelenburgschool te Veenendaal, is één van de cursisten die het programma succesvol heeft doorlopen.

Begeleiding en stimuleren

“De werkzaamheden van een ICT-coördinator zijn heel erg veranderd in korte tijd”, vertelt Van Den Heuvel. “Vroeger kwamen collega’s vaak naar je toe als ze tegen problemen aanliepen. Tegenwoordig ligt de nadruk op begeleiding en het stimuleren van docenten en kinderen om hun eigen vaardigheden verder te ontwikkelen. Erg leuk en nuttig, je ziet al snel vooruitgang!”.

Op jonge leeftijd beginnen

Na het volgen van de E-coach cursus is Van Den Heuvel begonnen de kinderen te laten experimenteren met ICT. De kinderen op de Engelenburgschool worden vanaf de kleuterklas al enthousiast gemaakt voor ICT-toepassingen, bijvoorbeeld door eenvoudige programmeerrupsen die ze kunnen sturen. “Deze rupsen kunnen ze zelf in elkaar zetten: hoe langer de rups, hoe meer richtingen de rups op zal gaan. Zo kun je de rups laten zigzaggen of een rondje laten maken. De kinderen leren zo creatief te zijn en in processen te denken”.

Experts

In de hogere klassen is een programmeerrups geen uitdaging meer. Hier werken zij met tablets, laptops en digiborden, maar ook bouwen zij hun eigen 3D-huizen en robots. “Het bouwen van robots zijn zij ondertussen experts in! Van de batterij naar de sensoren naar het programmeren wat de robot allemaal doet; ze gaan steeds een stapje verder en leren elkaar ook nieuwe dingen. Ondertussen kijken de leerlingen in het weekend Engelse tutorials over ICT-toepassingen, waarna ze op de maandag enthousiast deze toepassingen zelf ook willen uitproberen. Ook maken ze zelf video’s om op het internet te plaatsen: de kinderen vroegen zelfs al om een eigen studio! Zo halen ze al snel de docenten in op het gebied van kennis en toepassingen, iets wat wij alleen kunnen maar aanmoedigen”.

Meer dan gemiddeld

De leerlingen kunnen met dit stukje kennis van ICT meer dan gemiddeld: dit is precies wat Van Den Heuvel voor ogen heeft. “Deze boost is wat de kinderen tegenwoordig nodig hebben. Ze zijn een stapje voor op de rest op het gebied van kennis, creativiteit en toepassing. Dit vergroot hun kansen op baangarantie aanzienlijk. Door in de klas samen te werken, nieuwe media toe te passen en bevindingen te presenteren halen wij het meeste uit de kinderen en de E-coach cursus, waarin ik heb geleerd een helicopterview aan te nemen en interesse bij de kinderen aan te wakkeren. De cursus heeft duidelijk impact gehad: wat ik als e-coach uitstraal krijg ik dubbel terug van collega’s en leerlingen! Zo brengen we het samen tot the next level”.

Samen meebewegen in de 21e eeuw

ICT is tegenwoordig onmisbaar, maar hoe breng je dit in kaart binnen het basisonderwijs? “Parate kennis is altijd belangrijk, maar vaardigheden tot je kunnen nemen is eigenlijk waar het om draait tegenwoordig. Je moet samen met het gehele team stappen durven zetten om deze vaardigheden aan te leren en te implementeren. Een E-coach cursus helpt enorm bij het vormgeven van deze stappen. We moeten mee in deze veranderlijke wereld door te faciliteren, integreren en experimenteren. Doe je dit niet, loop je automatisch al een stap achter”.

Andere succesverhalen